I like

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЗИ БЛОГ :)))

BGtop И не забравяйте, че можете да ни намерите тук:
Можете да се доверите на нашия опит- повече от 20 години, в сферата на: счетоводно обслужване, данъчни консултации, в това число по ДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, ДОПК, АПК и др, оптимизиране на данъци и оптимизиране на разходи, вътрешно финансов одит и пр.

четвъртък, 1 март 2012 г.

За Удостоверение А1

Здравейте,
Една от наболялите в последно време тема е как да изпратим работниците си в чужбина за повече от 1 месец?
Като за начало всяко дружество следва да си извади удостоверение А1.
Кой го издава и какво представялва?
А1 замества бившето удостоверение Е 101. А1 се издава от НАП при наличието на определени показатели на фирмата.

Отговарям Ви писмено на зададените въпроси.
 Първият въпрос беше какъв трябва да бъде оборотът в България на едно дружество, за да може същото да командирова свои служители в държави-членки на ЕС.
 Отговор:
А)Оборотът, реализиран в България, трябва да бъде най-малко 25% процента за предходните 12 месеца.
 Ако Дружеството е новорегистрирано- разглежда се реализираният оборот за последните 4 месеца, като изискването отново е най-малко 25% от приходите да бъдат в България.
 Б) Трябва да се представят Договорите, сключени с местни лица в България и Договорите, сключени с чуждестранни лица от Европейския съюз. Договорите с Европейския съюз трябва да са преведени и легализирани.
 В) Дружеството трябва да има кадрова обезпеченост както за дейността си в България, така и за дейността си в Европейския съюз. Допуска се едно дружество да командирова 75% от своя персонал по Договори за Европейския съюз. За изпълнението на Договорите в България трябва да остане поне 25% от персонала. Трябва да се има предвид, че при изчисляването на тези проценти не се включват управленския и помощния персонал (директори, зам. директори, управители, секретар, домакин, снабдител, деловодител, касиерка, портиер, охрана и други), т.е. трябва да се има предвид единствено и само кадрите, пряко свързани с изпълнението на Договорите както в България, така и в чужбина.
 Г) Трябва да се направи представяне на фирмата

Д) При попълването на Заявлението за получаване на Удостоверение А1 трябва да се представят сключените договори , заповед за командировка , лична карта, копие от Уведомление по чл. 62 КТ.
 Е) Трябва също да се приложи Удостоверение за липса на данъчни задължения, от където да е видно, че Дружество се разчита с Бюджета. Този документ не е задължителен, тъй като служителите от НАП могат да видят какво е състоянието на Дружеството и без този документ. Този документ е много важен за Вас преди кандидатстването. Поради особености в софтуера на НАП много често излизат лихви и задължения, които не се дължат. Когато Ви направят разпечатка, ще може да се отнесат необходимите документи, за да може тези суми да бъдат махнати.
 Ж) При попълването на Искането за А1 задължително се посочва задължително, че командированото лице е за сметка на работодателя, от което следва, че заплати, данъци и осигуровки ще се заплащат в България.
 З) Трябва също да се представи Счетоводна политика на Дружеството.
 И) Сроковете на Договора и времето на командировки трябва да са съобразени.
 Пример:
 Ако Договорът Ви приключва на 20 март, командировъчното също трябва да бъде до 20 март.
 Й) По отношение на хората, които ще командировате – те трябва да имат задължително медицинска застраховка. Желателно е да имат Европейска здравна карта, особено при командировки, по-дълги от 2 месеца.
 К)  Добре е работните заплата да се изплащат по картови сметки. По този начин убедително се доказва, че сумите, начислени върху ведомостите за заплати реално се изплащат на персонала.
 Л)  За всяко командировано лице се изисква отделно Удостоверение А1.
 М)  За всяка командировка се издава ново Удостоверение А1.
 Н) По повод на тези командировки задължително се представя преведен и легализиран Договор със страната от Европейския съюз, а също и издадените анекси и инвойси.

Материалът е публикуван от Веста Консулт- Изберете Качеството!

1 коментар:

Анонимен каза...

We can advise you free of charge for the opportunities offered by Regulation No 883/2004 and what the benefits for your company will be, by phone: (+359) 878 633825 and (+359) 893 665770.
Пловдив
http://kantora.eu/workforce_in_Europe.html

Всичко за мен

Моята снимка
Веста Консулт- Счетоводна къща с усмихнат екип и солидна практика :)